Alles wat je moet weten over de plastic bal

Sinds het begin van de tafeltennissport stuitert de (celluloid)bal van de ene naar de andere helft van de tafel (en vice versa). Op 1 juli 2014 is de plastic bal officieel geïntroduceerd en vanaf 1 januari 2016  zullen alle competitiewedstrijden met plastic ballen worden gespeeld. Kortom, de celluloidbal heeft zijn langste tijd gehad.

 

Waarom een andere bal?

In eerste instantie gaf de Internationale Tafeltennisfederatie ITTF aan dat de zeer milieuonvriendelijke productie van celluloid de nieuwe bal noodzakelijk maakte.
Later heeft de ITTF-president Adam Sharara toegegeven wat de werkelijke reden was: het spel te vertragen en zodoende kijkersvriendelijker te maken.

Hij zei bijvoorbeeld: “Als je Chinese spelers bezig ziet, kun je de bal nauwelijks volgen. Het spel moet langzamer. … Ik denk dat de nieuwe ballen een grote verandering voor de sport betekenen.

 

Is er onderzoek gedaan naar de effecten van de plastic bal?

De afgelopen decennia zijn er al de nodige veranderingen in de tafeltennissport geweest. Dus als iemand als Adam Sahara aangeeft ‘een grote verandering’ te verwachten, dan roept dat vragen op. Welke veranderingen brengen de nieuwe ballen mee? Het Duitse ESN heeft in opdracht van de Materiaalcommissie van de ITTF onderzoek gedaan naar de effecten.

Ze hebben de plastic ballen vergeleken met celluloid ballen en daarbij gelet op het verschil in opstuiten en de spelersbeleving. Kort samengevat:
1. De plastic ballen stuiten hoger op. Daardoor is hij makkelijker om op te reageren, maar ook moeilijker om het spel kort te houden.
2. Lagere snelheid. De plastic ballen zijn iets groter, maar ook iets lichter en/of er is meer luchtweerstand doordat het materiaal iets minder glad is.
3. Er zit minder spin in.

 

Waarin staan de eisen aan een tafeltennisbal beschreven?

In de ITTF_Technical Leaflet T3 (voor het gemak verder ‘T3’ genoemd) staat voor fabrikanten beschreven waaraan een tafeltennisbal moet voldoen en hoe dit wordt gemeten, zowel voor celluloid en niet-celluloid (plastic) ballen.

 

Tijdelijke specificaties voor gewicht, stuithoogte en hardheid.

Het uitgangspunt bij de introductie van de plastic bal was dat speel-eigenschappen van de plastic bal vergelijkbaar of identiek zouden moeten zijn aan de celluloid bal.

In T3 schrijft het ITTF Equipment Committee: “We zijn ons ervan bewust dat een aantal specificaties uit dit document moeilijk te benaderen is door niet- celluloid ballen. Het Comité is daarom bereid een compromis te accepteren die het mogelijk maakt ballen goed te keuren waarvan de speleigenschappen vergelijkbaar of identiek zijn aan ballen die op dit moment zijn goedgekeurd.
Om dit te bereiken zijn de oorspronkelijke specificaties tijdelijk ruimer dan de eisen aan celluloid ballen. De specificaties waaraan moet worden voldaan, laten de verschillen tussen celluloid en plastic ballen zien:

CelluloidNon-celluloid
(plastic)
Opmerking
Gewicht2,67 - 2,77 g2,65 - 2,82 g
Diameter39,5 - 40,5 mm40,0 – 40,6 mm
Bolvormigheid< 0,35 mm< 0,25mmVerschil in diameter
Stuithoogte240 - 260 mm237 - 265 mmVanaf 305 mm hoogte

 

Tot wanneer gelden de huidige specificaties in T3?

De tijdelijke specificaties voor de plastic bal zijn op 2 mei 2014 ingevoerd op de ‘board of directors’ meeting in Tokyo. Voor de plastic bal (non celluloid bal) gelden de specificaties tijdelijk tot 1-1-2016.

 

Waarom zijn er tijdelijke (ruimere) voorschriften?

ITTF vindt het praktische aspect van de beschikbaarheid van ballen te belangrijk en wil die niet ten koste laten gaan van de kleine, maar tijdrovende laatste aanpassingen.

 

Zijn ballen die voor 1-1-2016 zijn gekocht ook nog geldig als er straks nieuwe specificaties komen?

Dr. Torsten Küneth van de materiaalcommissie reageerde op deze vraag met: “Maak je geen zorgen. Die ballen worden niet illegaal. In onze voorschriften staat dat alle verpakkingen een code moeten hebben met een productiedatum. In onze testprogramma’s zal met die data rekening worden gehouden. Als ballen voor 1 januari 2016 zijn geproduceerd zullen de ruimere eisen gelden, ook als de test pas na die datum wordt uitgevoerd. Als ze na 1 januari 2016 zijn geproduceerd gelden de nieuwe eisen. Maar goedgekeurde ballen worden niet ineens ongeldig omdat een bepaalde datum is verstreken.

 

Hoe weet je of een bal door de ITTF is goedgekeurd?

Op de website van het ITTF staat een lijst met goedgekeurde ballen. Op deze lijst staat bij iedere bal een approval-code.
b.v. de Tibhar 40+ SYNTT*** (plastic with seam) heeft approval-code ITTF-118-B-04/14

ITTF-118 betekent dat dit de 118e door ITTF goedgekeurde bal is. 04/14 betekent dat de bal in april 2014 is getest.

 

Wanneer is een bal gemaakt?

Op elke verpakking hoort een stempel te staan wanneer de ballen zijn gemaakt.
Er staat echter geen MM-YY (maand maand – jaar jaar) stempel maar b.v. XFAE. In T3 staat de uitleg van deze code:
De datumcode bestaat uit vier karakters: de eerste twee voor de maand en de laatste twee voor het jaar. De maand en het jaar worden gecodeerd door gebruik te maken van de hoofdletters A tot I (A = 1; B = 2; etc. tot I = 9; X = 0).
XFAE is dus juni 2015

 

Waarom staan ‘Selected Quality’ en J.T.T.A.A. (nog) niet op de verpakking van de plastic bal?

J.T.T.A.A. = Japanese Table Tennis Association Approved, was altijd hét gerespecteerde merk van kwaliteit.
Bij de celluloid bal stond dit stempel nog op de verpakking, net zoals de term ‘ selected quality’ maar op de huidige verpakking van de plastic ballen (nog) niet.

selected quality
Waarom ziet de ITTF hiervan af? Op dit moment weet alleen de fabrikant het antwoord.

 

Hoeveel fabrikanten zijn er?

Op de lijst van goedgekeurde ballen staan vele goedgekeurde plastic ballen, maar hoeveel fabrikanten zijn er eigenlijk?
In juli 2014 heeft Dr. Torsten Küneth het document the new plastic balls Qustions and answers (versie september 2015) gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er maar 5 fabrikanten zijn. 1 fabrikant kan dus meerdere merken in de markt zetten.
plastic_bal_fabrikanten
De ITTF publiceert NIET welke bal door welke fabriek is gemaakt.

 

Waaraan kun je een plastic bal herkennen?

In de merknaam en op de plastic bal zelf moet de term ’40 +’ voorkomen. Als je geen ‘40+’ op de bal ziet staan dan is het geen plastic bal.
nittaku bal 40+

 

Waarom gaan de plastic ballen sneller kapot dan celluloid?

Dit kan te maken hebben met de verhouding tussen het gewicht en de diameter van de plastic bal.
Zoals blijkt uit de specificaties is de plastic bal groter dan de celluloid bal. Uit onderzoek blijkt dat in de praktijk de diameter met +/- 0,5 mm is toegenomen. Dit is een oppervlaktetoename van 2,57%. Het gewicht van de bal mag volgens de specificaties maar 0,05 gram meer wegen: dat is 1,8% meer dan de celluloid bal.

Als het oppervlak met 2,57% toeneemt en het gewicht met maar 1,8% , dan wordt de dikte van de plastic bal dunner. Dat verklaart waarom ze makkelijker stuk gaan. Het lijkt er dan ook op dat de gewicht/diameter ratio van de plastic ballen momenteel verkeerd is. Van alle specificaties is het gewicht het grootste probleem.

Het lijkt dan ook raadzaam om de fabrikanten eerst ruimte te geven om zelf een plastic bal te maken die ‘vergelijkbaar of identiek’ zou moeten spelen als de celluloid bal. Als dat gelukt is, maak dan pas de specificaties op waaraan de bal moet voldoen en niet (zoals nu is gebeurd) andersom.

 

Wat is de beste plastic bal?

Over dit onderwerp heb ik een apart artikel geschreven .. wat is de beste plastic bal?

 

Dit artikel is een bewerking/vertaling van de door Paul Grayham van Preston Table Tennis Association gemaakte video’s:

– 12 things you need to know before you buy a Plastic Table Tennis Ball

– Plastic & Celluloid Ball: Weight Conformity and Regularity

Aantal keer bekeken: 7081

Aantal keer bekeken: 7081

Share

Comments

  1. Excellent summary Martin. Reading your article should help save people from wasting time and money on earlier versions of the plastic ball and give players more information to make their own informed decision.

    Of key importance, as you say, is
    – the date the ball is ITTF approved and
    – the date the ball is manufactured.

    Anyone new to buying plastic balls should make sure they
    – the importance of 01.01.2016
    – know these date before buying a plastic ball
    – that companies that sell the balls don’t always make them, so the same manufactured ball could be used by many different “branding” companies and
    – that balls with the same branding could be different iterations of the same ball and therefore play differently. This makes it difficult to find one ball you like and then stick with it because it could change again.

    Hopefully after 01.01.2016 the whole “which plastic ball” issue will become clearer. Just remember, balls made prior to 01.01.2016 will continue to be sold for some time after that date so Martin’s article is still relevant after 01.01.2016.

    Keep up the excellent work in researching and presenting in a clear way information which helps the table tennis community enjoy and understand the game of table tennis.

Trackbacks

  1. […] Hier een informatief artikel van nttc: De nieuwe tafeltennis bal […]

Speak Your Mind

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.