Basistechniek tafeltennis

Van nieuwe leden, beginnende tafeltennissers maar ook van spelers die al een aantal jaren competitie spelen ontvangen wij regelmatig de vraag of wij als vereniging iets meer over de batgreep, de basistechnieken, de basishouding en de basisslagen kunnen vertellen.

Wij hebben daarom aan ‘onze’ gediplomeerde trainer Sundeep Singh gevraagd om over deze onderwerpen een korte instructie te schrijven, zodat je het eens rustig kunt nalezen. De instructie wordt aangevuld met afzonderlijke (Engelstalige) instructiefilmpjes kunt bekijken…

Batgreep: shakehand

Een goede batgreep is noodzakelijk voor het aanleren van de juiste techniek. Een verkeerde batgreep zal resulteren in verkeerde techniek, door compenserende bewegingen.

Basishouding

De houding van waaruit een service-ontvangst en rally gespeeld wordt. Door een goede basishouding wordt het aanleren van techniek en voetenwerk makkelijker. Een goede basishouding is noodzakelijk voor het aanleren van techniek en voetenwerk.

Voetenstand, rechtshandig spelers:
Bij fh slagen: rechterbeen iets achter om fh open te houden. Dit noemen we ‘’forehandpositie’’. Bij fh spel iets sterkere fh positie dan bij bh spel.

Timing: moment van raken

Moment van raken bij de verschillende slagen:

Ten opzichte van de tafel:
Het raakmoment in de stijgende lijn, op het hoogste punt, of in de dalende lijn.
Bij de meeste slagen ligt het raakmoment op het hoogste punt, of in de stijgende lijn. Bij verdedigende slagen ligt het raakmoment in de dalende lijn, of op het hoogste punt.

Ten opzichte van eigen lichaam:
De bal voor het lichaam raken, in de gouden driehoek. Dit geldt voor alle slagen! Voor het bepalen van dit raakpunt: De afstand onderarm plus een handlengte tot het lichaam.

De afstand van het raakpunt van de bal tot het lichaam moet bij alle slagen ongeveer gelijk zijn. Maak hiervoor een denkbeeldige driehoek met de onderarmen en schouderlijn.

Stand van het bat

Bij aanvallende slagen: batstand half gesloten tot dicht.

Bij verdedigende slagen: batstand half open tot open.

Bij backhand aanval: het bat half gesloten. De bal op de foto beweegt naar de speler, en zal een moment later geslagen worden door de speler.

Bij backhand schuiven: het bat open.

Basisslagen + instructiefilmpjes

Forehand contra:
aanval met weinig topspin, doel: tempo en balsnelheid.

Backhand contra:
aanval met weinig topspin, doel: tempo en balsnelheid.

Backhand schuiven:
passieve slag met backspin, doel: tactisch plaatsen, tegenstander beletten om harde aanval te spelen.

Forehand topspin:
aanvallende slag met veel topspin, effect in voorwaartse richting. Doel: scoren of opbouwen naar scorende slag. Door het spelen van topspin kan de bal hoger terug komen, waardoor een scorende bal gespeeld kan worden. Tevens bedoeld om initiatief te nemen bij passief spel van tegenstander.

Backhand topspin:

Forehand blok:
Passieve, korte slag bij aanvallende bal van tegenstander. Doel: door plaatsing en variaties tegenstander fout laten maken of zelf initiatief overnemen.

Backhand blok:
Passieve, korte slag bij aanvallende bal van tegenstander. Doel: door plaatsing en variaties tegenstander fout laten maken of zelf initiatief overnemen.

Forehand smash:
Aanvallende slag met weinig topspin maar veel balsnelheid. Deze slag wordt gebruikt om direct te scoren op halfhoog en hoog aangespeelde ballen.

Voetenwerktechniek

Hieronder staan de meest voorkomende technieken van het voetenwerk.

Sidesteps: De meest gebruikte vorm van voetenwerk. Deze uitvoering lijkt op kleine sprongetjes in zijwaartse richting, waarbij de afstand tussen de benen vrijwel gelijk blijft tijdens de beweging. Naar links bewegen: vanuit de basishouding wordt afgezet met de rechtervoet. Naar rechts bewegen: vanuit de basishouding wordt afgezet met de linkervoet. De afstand tussen voeten blijft gelijk, geen aansluitpassen!

Instappen: Rechtervoet naar voren, om op korte bal te kunnen spelen.

Omstappen: Door middel van sidesteps omlopen, om de backhandhoek, waardoor met forehand uit backhoek een aanval gespeeld kan worden. tafel instappen, om op korte bal te kunnen spelen.

Serveren

Service-ontvangst

 

Bron: Tafeltennis Leerplan deel 1 Slagtechniek en voetenwerk

Aantal keer bekeken: 34475

Aantal keer bekeken: 34475

Share

Speak Your Mind

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.