Serveren – aan de slag

“De service kan het verschil maken tussen winst of verlies…”

Stel een willekeurige top tafeltennisser de vraag “welke slag is het belangrijkste bij tafeltennis” en de kans is groot dat het antwoord “de service” is.

Vreemd genoeg is de service desondanks voor veel spelers geen onderdeel van hun training en daardoor een verwaarloosd onderdeel van hun spel. Ze oefenen tijdens trainingen liever andere slagen. Met een goede service is echter veel te winnen. In dit artikel lees je meer over de verschillende facetten van de service en hoe je daarop kunt trainen. Want: bij tafeltennis begint ieder punt met een service!

Waarom is de service zo belangrijk?

Er zijn nogal wat redenen waarom een goede service belangrijk is, zoals

 • Controle – Het is de enige slag bij het tafeltennissen waarbij je volledige controle hebt over de bal zonder dat je tegenstander er op enige wijze invloed op uit kan oefenen. Jij bepaalt dus volledig wat er gebeurt. Daar kun je een belangrijk voordeel mee behalen.
 • Frequentie – Zoals al gezegd, begint ieder punt met een service en het is dus een veel voorkomende slag. Afhankelijk van jouw type spel en dat van je tegenstander kunnen meer dan 20% van de slagen services zijn.
 • Vervolg – Met een sterke service kun je behoorlijk wat invloed hebben op de manier waarop de return wordt gespeeld, en de pek waar dat gebeurt. Door dit af te stemmen op de rest van je spel kun je de service zo spelen dat je jouw eigen sterke 3e en 5e slag in stelling kunt brengen.
 • Druk – Een speler die zich bewust is van het feit dat zijn tegenstander een sterkere service heeft voelt vanaf de start van de rally de druk hiervan, zelfs als hij zelf moet serveren. Omgekeerd geldt dat het hebben van een sterkere service vaak betekent dat je iets meer relaxed achter de tafel staat.
 • Kennis – Het hebben van  een sterke service (liefst verschillende) betekent vaak dat je ook beter in staat bent om de service van je tegenstander te beoordelen en te retourneren.

Waaruit bestaat een goede service?
Dit is afhankelijke van meerdere omstandigheden. Wat in de ene situatie een uitstekende service is, kan in een andere situatie waardeloos zijn. Voor het spelen van een goede service is een aantal factoren belangrijk:

1. Service met een dubbele stuit
serveren1Als je naar video’s van topspelers kijkt, zie je dat deze manier van serveren zeer regelmatig voorkomt, vanwege de voordelen die het biedt. Bij deze variant (zie figuur 1) zou de bal met een tweede stuit op de tafelhelft van de tegenstander komen, als deze de bal tenminste niet zou retourneren. Hou er wel rekening mee, dat de tweede stuit dicht tegen het einde van de tafel moet zijn voor optimaal effect. Hier geldt dus niet dat nog korter of meer stuiteren beter is, integendeel.

Waarom is deze service populair?

A) Het is moeilijk om een dergelijke service aan te vallen met een sterke return. Aangezien de bal niet over het einde van de tafel gaat, is het lastig voor je tegenstander om een normale loopbal te spelen. Daar is gewoon niet genoeg ruimte voor tussen de tafel en de bal! Als je deze service goed uitvoert, is je tegenstander genoodzaakt de bal terug te duwen of te schuiven, meestal met veel minder snelheid en topspin dan een normale loop. Hierdoor heb je zelf meer tijd om te herstellen na de service.

 B) Met deze service dwing je de tegenstander om boven de tafel zijn slag te maken. Dit belemmert de natuurlijke slagbeweging. Door de afstand tot het net maximaal te houden (door de tweede stuit tegen het einde van de tafel te hebben), verhoog je het rendement van je effect en wordt de kans groter dat de bal in het net of slecht geretourneerd wordt. Door deze afstand tot het net wordt het ook moeilijker om op een dergelijke service een korte bal terug te spelen. De kans is dus groot dat je als return een bal krijgt die na de stuit de achterlijn van de tafel passeert, waardoor je met optimale controle jouw eigen slag kunt uitvoeren.

C) Doordat het contactpunt van de bal relatief diep is (t.o.v. een korte service) wordt de hoek waaronder de bal kan worden geretourneerd kleiner. Hierdoor word je zelf dus minder gedwongen om veel te bewegen en ben je beter in staat om de volgende bal te slaan.

D) De afstand zorgt er ook voor dat iedere fout die je tegenstander maakt bij het beoordelen van de spin die je hebt meegegeven aan de service uitvergroot wordt. Een foutieve beoordeling van een service die slechts een klein stuk van het net gespeeld wordt zal minder snel in een fout resulteren dan dezelfde fout bij een diepere service.

2. Een diepe service
Bij deze services landt de bal bij de eerste stuit diep op de tafelhelft van de verlaat daarna de tafel. Dan zou de tweede stuit niet óp, maar ná de tafel zijn Voordeel van deze servicevariant is het verrassingselement. Door sterk te variëren met de richting waarin je deze service speelt en hem af te wisselen met een kortere variant kun je vaak sneller tot een open spel komen en zorgt de snelheid van de service ervoor dat je direct druk kunt zetten.

Het nadeel van diepe services is dat dat een tegenstander die erop is voorbereid, voor een stevige aanvalsslag kan zorgen. Door de hogere basissnelheid van de service is het goed uitvoeren van een loop- of spinbal meestal al voldoende voor een return met de nodige druk.

Plaatsing
Naast de manier van serveren en de diepte van de eerste stuit is ook de plaatsing van de service van wezenlijk belang. Goede plaatsing hangt met name af van je tegenstander. Afhankelijk van zijn positie achter de tafel bevinden zich delen van de tafel binnen zijn natuurlijke bereik. Daarnaast ben je gedeeltelijk afhankelijk van het verschil in retournerend vermogen van je tegenstander met diens voor- en backhand.

Basisprincipe
Probeer bij iedere service het volgende te voorkomen:

 1. Dat de bal op het hoogste punt na de stuit zich op (of net achter) de tafel bevindt. Je tegenstander heeft dan alle keuze wat hij met de return wil doen;
 2. Dat het hoogste punt zich binnen de voor- en backhand “power zones” van je tegenstander bevindt.

Genoeg om tijdens je training mee aan de slag te gaan!

Aantal keer bekeken: 3345

Share

Comments

 1. Veel oefenen op de service loont dus zeker

 2. handige info voor mijn werkstuk.
  heb bijna alles gebruikt.
  thanks

 3. Claire Meer, van der zegt

  Hi, ik heb een vraag. Wat is de regel in onderstaande situatie? Mijn tegenstander serveert, via het net, maar ik raak de bal al voordat deze heeft gestuiterd. Is het punt voor mijn tegenstander, of moet mijn tegenstander opnieuw serveren aangezien het een netservice is? Alvast bedankt!

  • Martin de Jongh zegt

   artikel 2.9.1.1 van de spelregels (uitgave november 2019) vermeldt dat een rally eindigt met een let indien:
   – de bal bij de service, bij het passeren over of om de netcombinatie, de net-combinatie raakt, mits de service verder correct is, of de bal door de ontvanger of zijn partner wordt geblokkeerd;

   Indien de bal bij een netservice wordt geretourneerd voordat de 2e tafelhelft is geraakt, is er dus geen let en is het punt voor de serveerder.

 4. Jelmer zegt

  Hallo, ook ik heb een vraag. Gister speelde ik een potje met een vriend. Deze beste man wilde serveren maar de bal raakte wel zijn batje, maar niet de tafel (dus zijn eigen helft al niet). Volgens hem is dit geen service en moet het punt opnieuw gespeeld worden. Ik ben zelf van mening dat als je de tafel niet eens kan raken je eigenlijk direct gediskwalificeerd moet worden, maar misschien gaat dat wat ver.

  Kunnen jullie ons vertellen wat hier de officiële regels over zeggen.
  Alvast bedankt.

  Gr. Jelmer

Speak Your Mind

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.