Tafeltennis: de beste denksport ter wereld!

Tafeltennis heeft volgens onderzoek grote voordelen voor de gezondheid. Wereldwijd spelen daarom miljoenen mensen tafeltennis en daar hebben ze alle reden toe. Het is gezellig, leuk, snel en vanwege het lage risico op blessures kan van tafeltennis worden genoten door mensen van alle leeftijden en allerlei conditie. Regelmatig spelen verbetert de reflexen, coördinatie, evenwicht en oog-handcoördinatie, terwijl het je spieren versterkt van boven- en onderlichaam.

Bij fanatiek spelen verhoogt de hartslag, wat helpt je hart sterk en gezond te houden. Niet alleen is het een goede cardiovasculaire oefening (voor het hart), het is ook een goede conditie training. Bij het spel verhoogt de hartslag en vraagt het lichaam om meer zuurstof, dus je ademt zwaarder, sneller en dieper, waardoor de longcapaciteit vergroot.

Onderzoek: tafeltennis fysieke en mentale stimulans

Maar tafeltennis is niet alleen fysiek een fantastische sport, tafeltennis is ook een mentale uitdaging. Je moet strategieën plannen en beslissen welk effect je de bal geeft, terwijl je ondertussen probeert om een stap voor op je tegenstander te blijven en te reageren op de ballen die op je af komen – en dat allemaal op hetzelfde moment! Beslissingen moeten worden gemaakt in fracties van seconden, en dit verhoogt de concentratie, het kortetermijngeheugen en het besluitvormend vermogen. Al deze mentale oefeningen verhogen de hormoonspiegels en houden de hersenen jong. Onderzoek heeft aangetoond dat tafeltennis de achteruitgang van het geheugen als gevolg van ouder worden kan vertragen.

tafeltennis-de-beste-denksport-ter-wereld

tafeltennis-de-beste-denksport-ter-wereld

 

Tenslotte is het ook een sport die goed is voor de sociale binding. Door het vriendelijke maar concurrerende karakter van het spel kan van tafeltennis worden genoten in uw lokale club waar u nieuwe mensen kunt leren kennen en soms blijvende vriendschappen ontstaan.

Hersendeskundige: ‘beste hersensport ooit’

Gerenommeerd arts, psychiater en hersendeskundige Dr Daniel Amen zegt dat “Tafeltennis ‘de beste hersensport ter wereld’ is.

“Er zijn nog steeds mensen die denken dat tafeltennis een simpele sport is, maar ik denk dat het de beste hersenensport ooit is. Het is zeer aërobe, maakt gebruik van zowel het boven- als onderlichaam, is zeer geschikt voor de oog-handcoördinatie en reflexen en zorgt ervoor dat je veel verschillende gebieden gebruikt van de hersenen. Op het topniveau vliegt de bal met meer dan 145 km per uur over de tafel! Tafeltennis vraagt bovendien net zoveel denkwerk als schaken. Plus, tafeltennis veroorzaakt heel weinig blessures.”

Tafeltennis helpt bij de behandeling van dementie

Talrijke studies hebben aangetoond dat tafeltennis verschillende gebieden van de hersenen tegelijk activeert. Door het spelen van een spelletje tafeltennis wordt een algemene staat van bewustzijn gestimuleerd die zowel het denken als de fysieke alertheid stimuleert.

Het spel wordt in verschillende landen zelfs aanbevolen als een methode voor het tegengaan van Alzheimer en om te helpen bij de behandeling van dementie. Men heeft ook ontdekt dat mensen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen waar tafeltennistafels werden geïntroduceerd mentaal wakker werden door het spelen van het spel.

Effecten

Het meest opvallend is volgens Dr Daniel Amen dat tafeltennis:

 • concentratie en alertheid verhoogt
 • de hersenfunctie stimuleert
 • tactisch denken ontwikkelt
 • oog / hand coördinatie ontwikkelt
 • aërobe oefening biedt
 • sociale en recreatieve interactie biedt

Daarnaast ziet hij nog andere gunstige fysische effecten zoals:

 • verbeterd slaappatroon
 • verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen
 • betere coördinatie en kracht in het bovenlichaam
 • verbeterde balans die het vertrouwen opbouwt en vermindert valpartijen

Tafeltennis: goed voor de geest!

“De duidelijke toename van de motorische vaardigheden en cognitieve bewustwording van het spelen van tafeltennis is belangrijk, zo niet opmerkelijk, en heeft unieke voordelen voor de hersenen van patiënten met de ziekte.” -Alzheimer Weekly

“Uit deze studie blijkt duidelijk dat tafeltennissers veel betere geestelijke vermogens behouden in vergelijking met niet-spelers, zelfs in de oudere leeftijdsgroepen “ – Japanse Medische Studie ‘The Effect van Tafeltennis Practice on Mental Ability’.

Film: nooit te oud om kampioen te worden

Dat je nooit te oud bent om kampioen te worden, blijkt wel uit deze bioscoopfilm over de kampioenschappen voor 80-plussers in Tokio. Een waargebeurd verhaal!

 

Dit artikel is een bewerking/vertaling van  The Health Benefits of Table Tennis en van building from research

Aantal keer bekeken: 7056

Share

Comments

 1. Bedankt dat we dit artikel mochten overnemen op onze site. Het is goed geschreven, interessant en heel belangwekkend. Vooral oudere mensen kunnen hier veel baat bij hebben. En wie weet gaan er nu veel meer mensen tafeltennissen!

  Veel succes met NTTC!

 2. Mooi geschreven stuk en informatief, onze vereniging heeft nogal veel oudere spelers die het artikel zullen waarderen en ook als promotie voor nieuwe leden erg geschikt. Mag ik het op onze eigen website plaatsen?
  Bij voorbaat dank!

  • Martin zegt

   Beste jan,

   Bedankt voor je reactie. Als je een verwijzing naar de bron opneemt of noemt dat de bron nttc.nl is dan mag je het uiteraard op jullie website plaatsen.
   Succes met jullie vereniging verder.

Speak Your Mind

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.