Wat is de beste plastic (non-celluloid) bal?

Wat is de beste plastic bal? Dat is een belangrijke vraag, maar het antwoord is ook subjectief. Wat bedoelen we met ‘beste’? Meer spin, meer snelheid, duurzamer of een betere opstuit?

Vanaf 1 januari 2016 zal in alle competities in Nederland met een plastic (non-celluloid) bal worden gespeeld. Uit ervaringen blijkt dat plastic ballen iets anders spelen dan de celluloid ballen, ze gaan sneller kapot en ze kosten meer. Voordat je plastic ballen gaat kopen is het is daarom de moeite waard om uit te zoeken wat (op dit moment) de beste keuze is.

 

Hoeveel plastic ballen zijn er?

Het lijkt misschien of je kunt kiezen uit ruim 20 verschillende plastic ballen maar in werkelijkheid is het niet zo. Hoewel ieder tafeltennismerk zijn eigen bal heeft, zijn het voor het merendeel klonen van elkaar en zijn ze dus vaak volkomen identiek.
In ons artikel alles wat je moet weten over de plastic bal kon je al lezen dat er maar 5 fabrikanten zijn, wat de keus voor de beste bal een stuk eenvoudiger maakt! Dus wat zijn deze 5 opties en welke merken worden (voor zover dit kan worden nagegaan) in welke fabriek gemaakt?

plastic_bal_fabrikantenDouble Happiness (DHS): DHS, Andro, Cornilleau, Donic, Joola, Nittaku SHA, Stiga, Tibhar, Yasaka

Double Fish: Double Fish, Kinson, TSP

Xushaofa: Xushaofa, Yinhe, Palio, Hanno, Nexy, Stag, Xiom, Kingnik, Schildkröt

Nittaku:  Nittaku Premium

Weener: Tribax, Butterfly G40+ en waarschijnlijk de Duitse merken: Donic, Andro, Joola, die nu nog door DHS worden gemaakt.

Tot nu toe is er weinig verschil in kwaliteit tussen de DHS en Double Fish ballen, dus die twee kunnen we eigenlijk wel gelijk stellen: plastic tafeltennisballen met naad, gemaakt in China.

Het kan nog wel zo zijn dat binnen 1 fabriek sommige merken strengere kwaliteitseisen hanteren.

 

Wat zijn de beste tafeltennisballen?

DHS, Double Fish (en klones)
De eerste ballen die op de markt kwamen waren de ballen met naad uit China (geproduceerd door DHS en Double Fish).

De eerste zendingen plastic ballen in 2014 waren zeer slecht, niet rond, veel afwijkingen in gewicht en grootte en zeer snel kapot. Inmiddels is te merken dat de kwaliteit een stuk beter is geworden. Het productieproces wordt nog steeds verfijnd: zo is de materiaalsamenstelling iets veranderd, waardoor de duurzaamheid is verbeterd.

Grote kans dat als je spelers hoort klagen over de nieuwe ballen, ze het over deze ballen hebben.

Xushaofa (en klones)
Kort daarna kwamen er ineens naadloze ballen op de markt die waren gemaakt door Xushoafa, een merk waar ik nog nooit van had gehoord. In april kreeg ik de kans een paar naadloze ballen uit te proberen en deze waren stukken beter, zowel in speleigenschappen als in duurzaamheid.

Deze ballen voelen harder aan, ronder en hebben geen naad die kan openbarsten. Ze voelen wel iets groter en zwaarder aan dan de vertrouwde celluloid bal, maar ze vormen een grote verbetering ten opzichte van de ballen met naad die tot dan overal gebruikt werden.

Nittaku
De Nittaku Premium wordt gemaakt door de Nittaku fabriek in Japan en is de enige bal die niet door allerlei klones wordt omringd. Er is geen bal gelijk aan de Nittaku Premium!

In Amerika zijn ze gek op deze bal. Uit wat ik heb gelezen over de Nittaku Premium zijn dit de beste tafeltennisballen die op dit moment verkrijgbaar zijn en spelen ze net als de meeste oude celluloid ballen. Het probleem is de prijs van deze ballen: de Nittaku Premium is absoluut de duurste bal: €2,40 per bal. Dat is veel geld, vooral als ze toch nog geregeld stuk gaan (de Nittaku Premium nog steeds vaker stuk gaat dan de oude celluloid ballen).

 

Is het belangrijk of ballen gemaakt zijn voor of na 01-01-2016?

De datum 01-01-2016 is niet alleen voor tafeltennisspelers in Nederland van belang maar het is met name van belang voor de fabrikanten van de plastic bal.
Tot 01-01-2016 gelden nog de tijdelijke (ruimere) specificaties waaraan fabrikanten bij de productie moeten voldoen. Deze staan beschreven in de zgn. Technical leaflet T3.
Welke ruimere specificacaties dit zijn en hoe je kunt zien wanneer een bal is gemaakt wordt beschreven in alles wat je moet weten over de plastic bal.

 

Wordt de duurzaamheid nog verbeterd?

Bij de oorspronkelijke introductie van de plastic bal was het uitgangspunt dat de speeleigenschappen van de plastic bal vergelijkbaar of identiek zouden moeten zijn aan de celluloid bal.
Inmiddels kunnen we concluderen dat dit op de meeste punten redelijk tot goed is gelukt, alleen op het punt van duurzaamheid zijn er nog te grote verschillen.

Volgens Dr. Torsten Küneth van de materiaalcommissie van de ITTF is de ITTF momenteel aan het onderzoeken om een duurzaamheidstest te introduceren. Er is nog niet beslist per wanneer dit zal worden ingevoerd.

 

Ervaringen van de verkoopwinkels

Ik heb een drietal vragen voorgelegd bij een aantal tafeltennis-shops in Nederland:

  1. Met welke 2 of 3 plastic ballen heeft u de beste ervaring en waarom?
  2. Welke 3 merken worden door u het meest verkocht?
  3. Welke bal zou u adviseren voor training en welke voor het spelen van wedstrijden?

De antwoorden van Game11

  1. Op dit moment vind ik persoonlijk de Xushaofa *** ster wedstrijd bal erg goed. Deze tafeltennisbal bestaat uit één geheel.
    Daarnaast heeft Butterfly net een nieuwe ***ster tafeltennisbal uitgebracht, namelijk de Butterfly G40+.
    Als trainingsbal gaat mijn voorkeur uit naar de STIGA club 40+ en de Butterfly Easyballs.
  2. Xushaofa, Butterfly en STIGA
  3. zie antwoord bij vraag 1.

De antwoorden van Sport Europe

  1. Op het moment hebben wij de beste ervaring met de Donic***bal (met naad), Hanno*** bal (naadloos),Tibhar*** SL (naadloos) en de Nittaku ***40+ premium.
    Dit qua duurzaamheid en kwaliteit (rondheid, gelijke opstuit, gewicht en gelijkmatige grootte).
  2. Donic***, Hanno*** en Tibhar***SL.
    De Nittaku***40+ Premium in kleine aantallen (is te duur voor veel verenigingen).
  3. Als trainingsbal: Donic Coach (met naad), Hanno ** Control, Hanno * Basic en de Tibhar Basic SL (naadloos).
    Als wedstrijdbal: Donic*** en de Hanno ***.
    Voor interval en robot de Hanno * Basic.

De antwoorden van TTsport (Michel de Boer)

  1. Afgelopen maanden heb ik veel plastic ballen getest. Mijn ervaring is dat de plastic bal relatief snel kapot gaat. Zodra de bal hard geraakt met de zijkant van het bat is de kans groot dat je een nieuwe bal kunt pakken.Deze ervaring heb ik eigenlijk met alle merken.
    Grote uitzondering op de regel vind ik de Xiom *** naadloze wedstrijdbal. Met deze bal heb ik weleens weken achter elkaar met 1 bal getraind. Deze Xiom wedstrijdbal vinden wij qua duurzaamheid en kwaliteit de beste bal.
  2. Xiom 3*** wedstrijdbal, Tibhar Basic 40+ Synett en Tibhar 3*** SL
  3. Goede prijs en kwaliteitsverhouding trainingsbal: Tibhar Basic 40+ Synett.
    Beste trainingsbal: Xiom 2** Bal Tour 40+.
    Beste wedstrijdbal: Xiom 3***naadloze wedstrijdbal.

 

Lijst met toegestane ballen

Op de website van de NTTB staat (een beetje verstopt) de lijst met toegestane ballen. Ook voor de afdelingscompetities.

 

Conclusie

Plastic ballen blijven zich voorlopig nog steeds ontwikkelen. Je kunt allerlei tafeltennisforums over plastic ballen volgen en lezen dat iemand zegt ‘plastic bal x van producent y is de beste waar ik tot nu toe mee heb gespeeld’, om dezelfde persoon een paar maanden later te horen beweren ‘Ik heb nu product a gebruikt en die zijn echt de beste…’ Tot 1 januari 2016 EN totdat een duurzaamheidstest is geïntroduceerd is ieder advies dat je leest onderhevig aan verandering, omdat de plastic ballen nog volop in ontwikkeling zijn. Wat mij betreft is die datum van 1 januari 2016 (vanwege de geplande duurzaamheidstest) alleen maar een volgende mijlpaal en nog niet de definitieve indicatie van ‘de beste bal’.

Uiteindelijk kun je het beste zelf een paar setjes ballen kopen en die binnen jouw vereniging laten testen. Mijn advies is om in ieder geval 1 naadloze bal uit de Xushaofa-fabriek (Xushaofa, Hanno of Xiom) mee te nemen in jouw vergelijking.

Ik hoor graag voor welke bal jouw club heeft gekozen en welke ervaringen jullie daarmee hebben verkregen.

 

Op de websites van tabletennisdaily en tabletennisdb kun je ook beoordelingen vinden.

Dit artikel is een bewerking/vertaling van best table tennis balls

Aantal keer bekeken: 6125

 

Aantal keer bekeken: 6125

Share

Comments

  1. We hebben even getraind met Hanno 1* ballen. Echt een drama, leken wel rugbyballen. We hebben nu 1 competitie wedstrijd met Hanno 3*** ballen gespeeld en die voldeden wel. Spelen nagenoeg hetzelfde als celluloid en en is er maar 1 gesneuveld in 3 senioren en 3 jeugd wedstrijden samen. Trainen doen we voorlopig nog even met celluloid.

  2. Een team in de competitie speelt met de 1 ster bal van shs, een drama om mee te spelen.
    Het is net traagschuim. Is het wel toegestaan om hier mee competitie te spelen?

Speak Your Mind

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.