Verslag 10e Zuidplaskampioenschap

Met een uiterst sterke bezetting en een record aantal deelnemers is op 7 september 2019 voor de 10e maal het Open Zuidplas kampioenschap gespeeld. 

Het Zuidplas kampioenschap is in 2010 begonnen als het Nieuwerkerks kampioenschap en stond toen open voor alle leden van tafeltennisvereniging NTTC en alle Nieuwerkerkers die elders competitie spelen. Met de komst van de nieuwe Gemeente Zuidplas werd het na enige jaren ook voor de inwoners van Zevenhuizen, Moordrecht en Moerkapelle mogelijk aan het toernooi deel te nemen en mochten tevens ex-NTTC-ers zich hiervoor inschrijven. Soms worden er ook gastspelers uitgenodigd die niet aan vorengenoemde kwalificaties voldoen, maar wel een binding met de club hebben. 

Met deelnemers uit de ere- en tweede divisie en meerdere spelers uit de Hoofdklasse was de bezetting dit jaar sterker dan ooit waarbij drievoudig winnaar Vincent Blom wederom als favoriet van start ging. Van de 28 deelnemers waren er vier van Alexandria ‘66, vier van Vriendenschaar, twee van Taveri, één van Kwiek en de rest waren NTTC-ers. Het record aantal deelnemers zorgde ervoor dat het toernooi een half uurtje eerder begon en er op vijf i.p.v. vier tafels werd gespeeld. 

Er werd gespeeld in een A- en B-groep waarbij de ELO-ranking werd gehanteerd voor de plaatsing in de twee groepen. In groep A werd er gespeeld in twee meerkampen met de volgende uitslagen.

Poule 1 Poule 2
1. Vincent Blom 5-5 1. Eric Disseldorp 5-5
2. Patrick Weijers 5-4 2. Francois de Leeuwe 5-4
3. Hans Stapels 5-2 3. Pawan Singh 5-3
4. Martin Kraan 5-2 4. Erik Kervezee 5-1
5. Ferdi Admiraal 5-2 5. Robert Beenes 5-1
6. Ben Hofhuis 5-0 6. Willem Vuerhard 5-1

Vincent Blom en Patrick Weijers waren in poule 1 duidelijk de sterkste. Door met een minimaal verschil (11-9 in de vijfde game) te winnen van Patrick Weijers, won Vincent Blom deze 6-kamp. Ferdi Admiraal, Martin Kraan en Hans Stapels wonnen ieder twee partijen, maar door onderling resultaat gingen Martin en Hans verder en mocht Ferdi zich gaan douchen.

In de andere 6-kamp waren Eric Disseldorp en François de Leeuwe de favoriet, waarbij Eric de sterkste bleek. Pawan Singh (3e) en Erik Kervezee (4e, door onderling resultaat met Robert Beenes en Willem Vuerhard) gingen ook naar de kwartfinales, die er als volgt uitzagen:

Vincent Blom – Erik Kervezee 3-0
François de Leeuwe – Hans Stapels 3-2
Patrick Weijers – Pawan Singh 3-1
Eric Disseldorp – Martin Kraan 3-1

Dat de ELO- ranking een goede maatstaf voor de speelsterkte is, bleek uit het feit dat de vier hooggeplaatste spelers op deze lijst ook in de halve finale tegen elkaar uitkwamen. Vincent wist hier overtuigend te winnen van François (3-0) terwijl de andere halve finale tussen Eric en Patrick veel spannender was. Eric won in een prachtige wedstrijd uiteindelijk in vijf games.

De finale ging tussen drievoudig toernooiwinnaar Vincent en de winnaar van 2012 Eric. Door twee games te winnen leek Vincent op een simpele overwinning af te stevenen, maar Eric verraste (misschien niet zichzelf, maar in ieder geval wel) alle toeschouwers door de volgende twee games met 15-13 op te eisen. Door de 5e en laatste game toch duidelijk naar zich toe te trekken werd Vincent voor de vierde achtereenvolgende maal “Kampioen van de Zuidplas” 

Voor de B-groep hadden zich 16 deelnemers gemeld. Er werd gespeeld in vier meerkampen, waarbij er na de pauze een afvalrace gespeeld werd met alle 16 deelnemers. Ook hier bleek de ELO ranking een juiste afspiegeling van de speelsterkte.

Poule 1 Poule 2
1. Jelle Uringa 3-3 1. Martijn den Hoedt 3-3
2. Corné Vellekoop 3-2 2. Fred Admiraal 3-2
3. Karel te Lindert 3-1 3. Martin Klop 3-1
4. Ruud Boukema 3-0 4. Renee Stolk 3-0
Poule 3 Poule 4
1. Richard van Houten 3-3 1. Taw Nay Chain 3-3
2. Martin de Jongh 3-2 2. Maarten Appel 3-2
3. Anita Luycks 3-1 3. Erik van Bemmel 3-1
4. Daan Wildeman 3-0 4. André Adams 3-0

De wedstrijden in de achtste finale eindigden allen met een 3-0 uitslag, alleen de wedstrijd van Fred Admiraal tegen Anita Luycks was echt spannend en eindigde met 11-5 in de 5e game voor Fred. De spannende kwartfinales werden hierna gespeeld door:

Jelle Uringa – Fred Admiraal 3-2 (11-9 in 5e game)
Maarten Appel – Richard van Houten 3-0
Corné Vellekoop – Martijn den Hoedt 3-2 (11-9 in 5e game)
Taw Nay Chain – Martin de Jong 3-2 (11-6 in 5e game)

In de halve finale bleek Jelle met 3-1 te sterk voor Maarten en moest Corné zelfs met 3-0 het onderspit delven tegen Taw Nay Chain, waardoor Jelle en Taw Nay Chain in de finale tegen elkaar aantraden. Door de 1e game met 11-8 te winnen begon Taw Nay Chain de finale bijzonder goed, maar Jelle kwam sterk terug door de overige drie games in zijn voordeel te beslissen en hierdoor een terechte kampioen werd.

Tijdens het toernooi werd er voor de eerste maal gebruik gemaakt van de nieuwe vloer. De voorgaande week had de Gemeente gezorgd voor een nieuwe toplaag op de vloer, aangezien het spelen op de oude gladde vloer veel te gevaarlijk was geworden. 

Traditiegetrouw werd er door NTTC een lunch aangeboden aan alle deelnemers en dit jaar werd die verzorgd door Daphne en Simone Stapels. Daphne bleef ’s middags ook nog voor de bardienst.

’s Ochtends werd de bardienst uitstekend verzorgd door Cathy en Lies (echtgenoten van Brord en Karel). Mede dankzij deze vakkundige vrijwilligers is het een onvergetelijke dag geworden, waarbij er door een select groepje tot in de vroege avond nog werd gedobbeld.

Aantal keer bekeken: 106

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.